Gå direkte til innhold

CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 75% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og børshandlede produkter er komplekse finansielle instrumenter og du risikerer kapitalen din. CFDer er komplekse instrumenter som innebærer stor risiko for raske tap på grunn av giring. 75% av alle ikke-profesjonelle kunder taper penger på CFDer hos denne leverandøren. Du burde tenke etter om du forstår hvordan CFDer fungerer og om du har råd til den høye risikoen for å tape penger. Profesjonelle kunder kan tape mer enn sitt opprinnelige innskudd. Opsjoner og turbowarranter er komplekse finansielle instrument og du risikerer kapitalen din.

Hvilke er de beste gull-ETFene å holde et øye med?

Investorer har strømmet til gull ettersom koronakrisen skaper usikkerhet og volatilitet i markedene. Vi forklarer hvordan du kan motta eksponering gjennom gull-ETFer og skisserer de beste å holde et øye med.

Gull Kilde: Bloomberg

Hva er en gull-ETF?

En exchange-traded fund (ETF) for gull eller en exchange traded commodity (ETC) er et fond som består av bare ett aktivum: gull. ETFer og ETCer trades på en aksjebørs på samme måte som en normal aksje, men henter verdien sin fra å holde «underliggende aktiva» som sentrerer seg om det edle metallet.

Les mer: Hva er ETFer og hvordan kan de trades?

Noen viktige ting å ta hensyn til når man vurderer ETFer eller ETCer, er:

  • Underliggende aktivum: Selv om de henter verdien sin fra gull, kan de gjøre dette på forskjellige måter. Noen støttes opp av fysisk gull, som har eksponering mot gull-futures, mens andre består av investeringer i selskapene som utvinner det edle metallet. Det er det underliggende aktivumet som bestemmer verdien til ETFen eller ETCen, og vil dermed være drivfaktoren bak ytelsen.
  • Størrelse: Størrelsen på en ETF eller ETC er betydelig fordi den kan påvirke effektiviteten og kostnaden. Større ETFer har en tendens til å ha lavere kostnader og er mer likvide, noe som vil si at disse kan trades raskere og billigere, dersom du ønsker det. Likviditet er også viktig med tanke på å smalne den spreaden som tilbys, slik at de som er større har en tendens til å tilby mindre forskjeller mellom hva du kjøper og selger den for. Størrelsen bestemmes av «assets under management» (AUM).
  • Giring: Noen har giring, som vil si at de bruker finansielle derivativer og/eller gjeld til å forstørre ytelsen til det underliggende aktivumet. En ETF eller ETC uten giring vil prøve å spore ytelsen til det underliggende aktivumet, som for eksempel prisen på gull eller en bestemt indeks, så nærme som mulig. En med giring prøver å generere 2x, 3x eller til og med større avkastning på det underliggende aktivumet. Giring forstørrer både risiko og fortjeneste. Dette vil si at ETFer eller ETCer med giring kan tilby bedre avkastning enn de uten giring, når verdien av det underliggende aktivumet beveger seg i den riktige retningen, men også større tap når det ikke gjør det.
  • Valuta og notering: Hvor ETFer og ETCer trades er viktig fordi det kan påvirke kostnadene du betaler og det regulatoriske miljøet de trades i. Valutaen er også viktig, Det meste av fysisk gull prissettes i amerikanske dollar, så dersom en ETF eller ETC opererer i sterling, vil satsen for USD/GBP spille en betydelig rolle i ytelsen.

Hvordan finne de beste gull-ETFene

IGs ETF-screener er den perfekte plassen å finne en ETF som passer for deg. Den lar deg filtrere gjennom tusenvis av tilgjengelige ETFer. Du kan også filtrere dem for å matche en bestemt aktivaklasse — som for eksempel gull — eller land. Her kan du lese mer om ETF-trading.

Dersom det er en ETF du ønsker å investere i, men som ikke er tilgjengelig for øyeblikket, kan du helt enkelt sende en e-post til kundeservice@ig.com for å be om et nytt produkt.

Les mer om hvordan du trader på råvarer

Hvordan trade gull ETFer

  1. Bestem deg for om du ønsker å trade eller investere i gull-ETFer
  2. Undersøk de beste gull-ETFene nedenfor
  3. Åpne en konto for å komme i gang
  4. Plasser din første trade

Du ville tradet med giring, noe som vil si at du bare trenger en brøkdel av kapitalen som trengs for å kjøpe ETFen. Dette kan du gjøre med CFDer.

Les mer om ETF-trading hos IG

De beste gull-ETFene å holde et øye med

SPDR Gold Shares

SPDR Gold Shares er den største gull-ETFen som er tilgjengelig for trading hos IG, med AUM til en verdi på over 57 milliarder $. ETFen leveres av SPDR State Street Global Advisors og holder gullbarrer med mål om å spore ytelsen til gullmynter.

De har klart å konsekvent overgå referansepunktet for de siste fire årene, og har levert en avkastning på 32,3 % de siste 12 månedene.

Invesco Physical Gold ETC

Invesco Physical Gold ETC tar også sikte på å spore den daglige prisbevegelsen til gull, men er notert i London. De prøver å spore bevegelsene i London Gold Marked Fixing Ltd PM Fix Price i amerikanske dollar, underbygget av sin beholdning av gullmynter.

De har også klart å overgå referansepunktet for de siste fire årene, og har generert en avkastning på 32,5 % de siste 12 månedene.

Sprott Gold Miners

I stedet for å spore prisen på gull, tar Sprott Gold Miners ETF sikte på å gjenskape ytelsen til Solactive Gold Miners Custom Factors Index, som igjen representerer ytelsen til flere gullgruveselskap som er notert enten på Toronto Stock Exchange, NYSE eller NASDAQ.

Dette vil si at de sporer en rekke aksjer som varierer med tanke på geografi og størrelse. De har slitt med å holde tritt med referansepunktet siden 2017, men de har fortsatt levert en avkastning på 58,7 %, noe som gjør de til en av de ETFene uten giring med best ytelse i løpet av det siste året.

iShares MSCI Global Gold Miners ETF

iShares MSCI Global Gold Miners ETF sporer også ytelsen til en rekke gruveselskaper, men har et bredere fokus med tanke på geografi. De tar sikte på å spore ytelsen til MSCI ACWI Select Gold Miners Investable Market Index, som består av gruveaksjer fra hele verden.

Newmont Gold og Barrick Gold står for over 43 % av indeksens vekt alene, og den nest største står for bare 5,6 %. Dette vil si at halvparten av indeksen er vektet mot Canada, 23 % mot USA, og resten fra Sør-Afrika, Australia og Russland. De har levert en avkastning på 69,7 % det siste året.

iShares Gold Producers UCITS ETF USD

For investorer i London som søker etter en ETF som sporer gullgruve-aksjer, kan iShares Gold Producers UCITS ETF USD være passende. De tar sikte på å spore S&P Commodity Producers Gold Index, som følger de største børsnoterte gullselskapene fra hele verden.

Dets topp ti investeringer står for to tredjedeler av porteføljen, og ledes av kjente selskaper som for eksempel Newmont, Barrick Gold og Franco-Nevada. ETFen har levert en avkastning på 59,4 % de siste 12 månedene.

VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF

VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF sporer gullgraveraksjer, men det er annerledes fordi referansepunktet, MVIS Global Junior Gold Miners Index, består av mikro og små gull- og sølvgruvearbeidere. Junior gullgruvearbeidere er enten mindre aksjer som produserer gull eller til og med de som ikke enda er i produksjon og enten utforsker for gull eller utvikler et prosjekt.

Disse typer aksjer eksponeres til forskjellige risikoer enn større produsenter, som for eksempel prosjektforsinkelser eller dårlige utforskningsresultater, noe som vil si at deres aksjepriser drives av andre variabler. ETFen har generert en avkastning på 39,4 % de siste 12 månedene.

SG Gold X5 Daily Long GBP

SG Gold X5 Daily Long GBP er den gull-ETFen med best ytelse i løpet av de siste 12 månedene, som er tilgjengelig for trading hos IG. De har levert en avkastning på 166,6 % det siste året. De har derimot mindre enn 1 million $ i AUM, noe som gjør de til de minste på denne listen.

Dens høye giring, og målsetting om 5x ytelsen til gullfutures, er grunnen til at de har klart å levere en så stor avkastning, da prisen på gull har steget. ETFen, som er notert i London, følger Gold Futures X5 Long Leveraged Index. Det finnes lignende gull-ETFer med giring tilgjengelig fra Societe Generale som også lar deg gå short på prisen.

De største gull-ETFene

Nedenfor ser du en liste over de største gull-ETFene som er tilgjengelige for trading hos IG:

Symbol Børs Valuta Netto eiendeler (USD) Avkastning (12 måneder til 18.05.2020)
SPDR Gold Shares GLD NYSE Arca USD 57,8 milliarder $ 32,30 %
iShares Gold Trust IAU NYSE Arca USD 23,1 milliarder $ 32,50 %
VanEck Vectors Gold Miners ETF (US) GDX NYSE Arca USD 13,3 milliarder $ 56,30 %
Xetra-Gold 4GLD Deutsche Boerse EUR 11,7 milliarder $ 32,90 %
iShares Physical Gold ETC IGLN London Stock Exchange USD 11,1 milliarder $ 32,50 %
Invesco Physical Gold ETC SGLD London Stock Exchange USD 10,9 milliarder $ 32,50 %
ZKB Gold ETFs* * Swiss Exchange * 9,2 milliarder $ *
WisdomTree Physical Gold PHAU London Stock Exchange USD 8 milliarder $ 32,30 %
VanEck Vectors Junior Gold Miners ETF GDXJ NYSE Arca USD 4,4 milliarder $ 39,40 %
Gold Bullion Securities GBS London Stock Exchange USD 3,8 milliarder $ 32,30 %

(* Det finnes flere ETFer for ZZKB Gold å trade i følgende valutaer og symboler: EUR (ZGLDEU), GBP (ZGLDGB), CHF (ZGLDHC), og USD (ZGLDUS), hvor alle har generert forskjellig avkastning i løpet av de siste 12 månedene — bruk IGs ETF-screener for mer detaljer)


Denne informasjonen har blitt forberedt av IG Europe GmbH og IG Markets Ltd (begge IG). I tillegg til disclaimeren nedenfor, inneholder ikke denne siden oversikt over kurser, eller tilbud om, eller oppfordring til, en transaksjon i noe finansielt instrument. IG påtar seg intet ansvar for handlinger basert på disse kommentarene og for eventuelle konsekvenser som et resultat av dette. Ingen garanti gis for nøyaktigheten eller fullstendigheten av denne informasjonen. Personer som handler ut i fra denne informasjonen gjør det på egen risiko. Forskning gitt her tar ikke hensyn til spesifikke investeringsmål, finansiell situasjon og behov som angår den enkelte person som mottar dette. Denne informasjonen er ikke utarbeidet i samsvar med regelverket for investeringsanalyser, så derfor er denne informasjonen ansett å være markedsføringsmateriale. Selv om vi ikke er hindret i å handle i forkant av våre anbefalinger, ønsker vi ikke å dra nytte av dem før de blir levert til våre kunder. Se fullstendig disclaimer og kvartalsvis oppsummering.

Grip en aksjemulighet i dag

Gå long eller short på tusenvis av internasjonale aksjer med CFDer.

  • Få full eksponering med et forholdsvis lite innskudd
  • Trade på spreader fra bare 0,1 %
  • Få bedre innsyn i ordreboken med Direct Market Access (DMA)

Ser du muligheter på aksjer?

Prøv en risikofri trade i demokontoen din, og se om du har rett.

  • Logg inn på demokontoen din
  • Ta en posisjon
  • Se om du har rett

Ser du muligheter på aksjer?

Ikke gå glipp av sjansen din – åpne en live-konto og ta muligheten.

  • Trade på et stort antall populære aksjer
  • Analyser og handle uten opphold på kraftfulle diagrammer
  • Se og reager på siste nytt i plattformen

Ser du muligheter på aksjer?

Ikke gå glipp av sjansen din. Logg inn og åpne posisjonen din.

Realtidskurser på våre mest populære markeder

  • Valuta
  • Aksjer
  • Indekser

Kursene ovenfor er underlagt nettstedets vilkår og betingelser. Kursene er kun veiledende. Alle aksjekurser er forsinket med minst 15 minutter.

Kanskje du også er interessert i...

Beregne dine potensielle tradingkostnader med vår transparente avgiftstruktur.

Finn ut hvorfor så mange kunder velger oss og hva som gjør oss til en verdensledende leverandør innen CFDer.

Være forberedt på kommende markedsbegivenheter med vår økonomiske kalender.